General
Video

Hoe om te gaan met belonen?

Les 4 Module 1

 • Dank voor de video! Helemaal duidelijk!

  Aangezien je zei dat je een nieuwe camera hebt misschien handig voor jou om te weten dat het beeld een tijd gedraaid was waardoor de aandachts oefeningen met Silver wel te horen was maar niet te zien;-).

  Ook was het geluid gedurende die tijd slecht door de wind.
  Geen kritiek hoor, maar voor jou misschien handige feedback voor de volgende video’s

  • Dank je voor je feedback Simone, inmiddels camera technisch aangepast zodat je het wel kunt zien šŸ™‚ (helaas was de wind behoorlijk aanwezig)

  • Dat betekent dat je de M van het TAM principe moet terugschroeven. Soms betekent dit dat je in een prikkelarme omgeving moet gaan wandelen en elke dag met je auto een stukje moet rijden. Daarnaast kun je je afvragen hoe het komt dat hij zo alert is.. maar dan hebben we meer context nodig + video’s die je in de facebookgroep kunt delen.

 • Maurice vertelt dat het TAM principe elders in deze omgeving is toegelicht. Waar is dat? Bij de webinar ter introductie van de cursus is t genoemd, maar zie in deze omgeving verder geen uitleg.

 • Zeer intersant , maar Senna wil dan naar de andere hond heen !Als ik het tegen wil houden heeft ze de neiging om naar me te happen

  • Ze zit dan hoog in haar energie en is dan waarschijnlijk gefrustreerd. Probeer dan de afstand te vergroten (TAM principe)

 • Hoi, zeer interessant.
  Blij te zien dat wij al grotendeels gelijklopend werken met Toerist.
  Alleen heeft Toerist echt wel aandacht voor ons, als we met 4 met hem gaan wandelen heeft hij ons alle 4 in het oog, maar ook zijn omgeving.
  Op zich voor ons niets mis mee.
  Probleem is dat Toerist op de hondenschool voor zijn examen rond 3 kegeltjes moet lopen en dan wordt er verwacht dat hij aan ons been geplakt hangt en constant naar ons opkijkt.
  Nu Toerist is een newfoundlander, die volgt echt wel goed als we gelijk waar gaan wandelen, maar hij blijft aandacht hebben voor alles rond hem heen, zonder dat hij daar altijd aandacht aan schenkt.
  Als hij konijnensporen ruikt dan gaat hij wel snuffelen en wijkt hij wat af, gevolg op een poepsimpele oefening is hij dan gebuisd.
  In ons dorp loopt hij los aan de voet mee, we moeten er wel nog constant tegen praten als we willen dat hij echt aan ons been geplakt hangt.
  We hebben dit weekend een wandeling gedaan en hij volgt echt heel goed, alleen hij kijkt wel om zich heen en wijkt dan even af.
  Als we zijn naam zeggen volgt hij meestal meteen terug.
  Dus op zich hebben we geen probleem om met hem buiten te komen en volgt hij heel mooi, doet wat we hem vragen, ook bij heel veel prikkels, maar ja die drie kegels en dan constant naar ons opkijken lukt hem niet.
  Probleem is ook dat we geen snoepjes mogen geven gedurende het examen.
  Soms vind ik het heel frustrerend dat hij niet uit die 1e groep raakt terwijl hij buiten het terrein veel meer kan dan andere honden die eenmaal buiten het terrein heel hard trekken, niet mee op het terras kunnen….en dus in de bench in de auto moeten. ( en daar zijn ook honden bij die wedstrijden spelen….)
  Ik hoor dan dat sommige vrouwen met hun eerder kleine hond wedstrijd spelen, maar als zr gaan wandelen moet de man de hond aan de leiband houden, want hij trekt.
  Ik kan gerust alleen met mijn reus van meer dan 70kg buiten komen, prikkels tegen komen ( honden, lopers, fietsers, ruiters…) en heb hem onder controle. Moet er wel tegen praten dan en soms laat ik hem zitten bv. als er een ruiter passeert.
  Goed dit allemaal als achtergrond informatie.
  Vraag is: Hoe raken we toch met hem rond die drie kegels?
  ( de hondenschool is voor hem natuurlijk niet evident, hij wil graag gaan spelen en iedereen komt vragen of ze onze beer mogen knuffelen en dan vragen wij om rond 3 kegels te volgen….)

  • Hi Caroline, dank voor je bericht. Helaas weet ik niet waarom je je hond om 3 kegels zou moeten lopen? En ik denk dat ze dit jou op de hondenschool kunnen uitleggen. Ik vind het vreemd dat je niet zou mogen belonen? Ik zou het stap voor stap per kegel aanleren en zorgen dat hij elke keer een super beloning krijgt. Blijkbaar is het je hond nog niet duidelijk dat als hij rond de kegels loopt hem dit iets heel moois oplevert (dus misschien niet op tijd beloond?). Succes met de kegels.

   • Hoi Maurice, wel eigenlijk vinden wij dat ook stom, dat aan je been geplakt hangen en constant omhoog kijken om rond die 3 kegels te gaan.
    Dat is volgens hen aandacht hebben en mooi kunnen volgen en anders heeft hij volgens hen geen aandacht voor mij.
    De lesgevers weten dat ze hem van mij niet mogen overnemen, ook niet tijdens zijn puberale periode, om me even te tonen hoe het moet met een harde ruk aan de lijn.
    Tijdens de lessen mag/moet je belonen en krijg ik vaak de opmerking dat ik te weinig snoepjes geef en teveel met een knuffel beloon, maar op het examen mag er plots niet meer beloond worden Ć©n al helemaal geen snoepje gegeven worden. Doe je het toch en ze merken het, ook al zit je te wachten, ben je gebuisd.
    Nu ik zei al op zich is dit helemaal niet belangrijk voor ons.
    We blijven alleen maar gaan voor de socialisatie en het contact met andere honden.
    Toerist is heel speels en zo leert hij dat hij niet altijd kan/mag gaan spelen.
    Hij leert rustig op het terras liggen en dat gaat goed, ook in de stad.
    Andere honden durven wel naar hem uitvliegen, maar hij blijft steeds kalm, het enige dat hij zou durven doen is zich wat groter maken zonder grommen of blaffen of trekken ( dat is dan als het eerder een bouvier of zo is, nota bene van een lesgever! ).
    Dan is het steeds hij is te groot en te imposant, hij lokt het uit, ook al ligt hij gewoon neer.
    Soms twijfelen we echt of we daar zouden blijven, is de hondenschool waar we vroeger gingen en toen hebben we nooit deze problemen gehad. Ik denk dat ik zelf al teveel gelezen heb over nieuwe inzichten en cursussen gevolgd en dat ze dat niet altijd leuk vinden.
    Gelukkig zijn er ook veel aangename mensen en zitten we soms vrij lang gewoon samen op het terras en liggen onze honden rustig bij ons.
    Het meest frustrerende is dat je dan lesgevers nadien met hun wedstrijdhonden, die dus in de hoogste groep zitten, over het terrein gesleurd zien komen. Eenmaal de oefening/training gedaan trekken veel van die honden en die kunnen ook niet rustig op het terras liggen.

    MAAR om een groep hoger te geraken en dus niet steeds terug bij nieuwe jonge hondjes van 6 maand te zitten zou hij dus eens rond die kegels moeten geraken ;-).
    Wat je bedenking betreft niet voldoende beloond, hij spuwt meestal de snoepjes gewoon uit op de hondenschool :-(.
    Maar hij wordt heel uitbundig geknuffeld en geaaid en dat vindt hij de max.
    Hij heeft zeker aandacht voor mij, want als ik val staat hij direct boven of naast mij zodat ik me aan hem kan rechttrekken ( ik heb een heel slecht evenwicht vandaar hem zo aangeleerd), maar hij kijkt ook graag rond en houdt de rest ook in het oog.

    Ik ben hier thuis al flink aan de slag met jullie manier van werken en soms heeft hij zin en soms zegt hij jaja straks en doet hij geen moeite voor dat snoepje.
    Een Newfy hĆ© en hij kan heel eigenzinnig zijn šŸ˜‰
    En dat is ook iets wat we vinden, de lesgevers zijn niet gekend met newfy’s en hun karakter.

    • Zoiets hebben wij gehad met agility training, de honden mochten niet spelen alleen maar opdrachten uitvoeren. Onze Sem hield alles haarfijn in de gaten, en voerde de oefeningen (aangelijnd) uit, maar was de hele avond aan het blaffen en trekken (we kenden onze hond niet meer), een en al stress voor ons drieĆ«n.
     Wat deden we daar? En wilden we dit wel.
     Nee dus, en zijn ermee gestopt.
     groet Myrian

     • Goede keuze als ik het zo lees Myrian. Je wil een situatie creĆ«ren die ook leuk voor je hond is.

  • Hi Patricia, ik loop in meerdere gebieden maar dit is in de omgeving de Ronde Venen. Ik ben altijd op zoek naar trainingsgebieden. Dus als je met dit oog op gaat kijken naar jouw omgeving, ga je hoe dan ook iets vinden.

 • ha Maurice onze Lizzie is niet op voer gericht wat het oefenen moeilijk maakt. Het is zelfs een lastige eter! ze is ook niet te paaien met een balletje of speeltje
  ik kan wel heel goed met haar spelen maar als ik tijdens het oefenen een speeltje gebruik wordt het dan te snel spelen.
  weet je een oplossing?
  groetjes Connie

  • Hi Connie, ik zal hier een video over maken. Ik zou onderzoeken waarom je hond niet te paaien is voor eten (is je hond helemaal gezond)? Dit bespreken we ook in de wekelijkse calls die je kunt terugkijken. Daarnaast zijn er nog meer beloningen voor je hond in het dagelijks leven. 1 daarvan is bijvoorbeeld ik pak de riem want we gaan uit. Zo zijn andere honden, bijv. in de auto stappen etc allemaal manieren om te belonen. Toch zal je om te trainen wel iets moeten vinden waarmee je je hond kan belonen in de vorm van een spel. Wat is te snel spelen?

 • Met klicker belonen gaat soms goed, maar op straat vaak helemaal niet. Er is teveel afleiding voor Sem. Hij houdt alles en iedereen in de gaten. Lastig lastig. Terwijl wanneer hij speelt met andere honden in het veld en ik hem roep, kan hij zomaar ineens komen en dan kan ik hem nog aanlijnen ook.
  Op straat met langsrijdende auto’s is vaak echt een probleem.

  • Aandacht wil je rustig aan opbouwen. Hoe heb je het tot nu toe opgebouwd en hoe lang train je al binnen? Uitvallen naar een auto zou ik de bonusworkshop uitvalllen aan de lijn bekijken. Daar staan hele waardevolle tips in.

  • Klopt Linda, we proberen de video’s zo goed mogelijk te maken. Maar soms heb je een video die je buiten opneemt die niet perfect is.. maar dan toch erg waardevol kan zijn. We kiezen er in dit geval dan voor om het online te zetten.

 • Met het trainen van mijn hond, gebruik ik nu een clicker, maar vind dit een heel gedoe met het wandelen. De riem, clicker, beloningssnoepjes… is het mogelijk om nu nog over te stappen naar het woord yes.. of kan ik beter de clicker blijven gebruiken?

  • HI Danielle, je kunt eenvoudig overstappen naar het woord “yes”. Echter, het duurt even voordat je hond opnieuw die link heeft gelegd (als de voorspeller van iets goeds), maar dit kan vrij snel gaan als je veel oefent. Succes.

 • De eerste 2 oefeningen ben ik aan het doen met mijn hond en de eerste paar dagen ging dit prima. Nu wil mijn hond alleen zijn brokken zo niet meer eten. Is het mogelijk om de eerste 2 oefeningen met iets anders te belonen ipv met zijn brokken? En zo ja, kan ik mijn hond dan zijn brokken weer geven uit zijn voerbak? Ik hoor het graag.

  • Hi Danielle, ik zou me af vragen waarom je hond zijn brokken niet meer wil. Wellicht zou je ook eens iets anders kunnen geven? De opdracht is juist om eten via jou te krijgen en niet in de voerbak. Hoe eet je hond doorgaans? Je kunt zeker eens iets anders proberen…

 • Pen
  >