General
Video/Tekst

Preventief ontwormen bestaat niet

Les 13 Module 5

 • Met de Da over gehad . Zij zegt dat wormen in de darmen ook onzichtbaar zijn . Ik kijk altijd naar de poep van mijn hond . Poep na laten kijk zou 60 euro kosten in amsterdam. Als ik in de natuur / buiten zou wonen zou ik alleen ontwormen als ik het vermoeden heb op wormen. In de stad met zoveel hondenpoep overal loopt mijn pup wel meer risico , maar je verhaal zet me wel aan het denken

  • Hi Jet, sommige wormen zijn inderdaad onzichtbaar. Maar dat zijn ze bij ons mensen ook en wij worden ook niet per kwartaal ontwormt. Je kunt naar de ontlasting van je hond kijken en zodra hij diarree heeft (voor een langere periode) wil je zijn ontlasting laten checken. Mijn honden hebben misschien 10 jaar geleden voor het laatst wormen gehad.

   Daarnaast kun je voor 30 a 40 euro de ontlasting laten checken bij https://wormbestrijding.nl/ in een laboratorium en hoor je binnen een aantal dagen de uitslag. Mochten ze het dan hebben, kun je altijd besluiten om de hond “chemisch” te ontwormen. Alle keren dat je het niet checkt is het een aanslag op het lichaam van je hond.

   • Ik vind nergens extra info over wat er precies inzit. Uit wat bestaat de kruidenmengeling of wat is het grootste bestanddeel in zo’n potje waar wormen weg van blijven?

    • O.a. zonnebloempitten. Er liggen tegenwoordig behoorlijk wat copycats op de loer die producten 1 op 1 kopiëren, dus daar zijn we voorzichtig mee.

     • Gewoon zonnebloempit ook veilig om te geven aan mn hond als extratje?

     • Zonnebloempit lijkt me niet een hele hoge beloning. Geen ervaring met zonnebloempitten om als beloning te geven. Ik weet wel dat sommige zonnebloempitten goed kunnen zijn tegen wormen.

 • Hoe werkt de olie voor teken? Is dit om in te nemen of voor de vacht?

  Vorig jaar had Lumi nergens last van. Gister meerdere lopende teken uit zijn vacht gehaald. Ik wil liever geen chemische middelen gebruiken.

  • Hi Ludmilla, De tekenolie is een olie die je door zijn eten kan mengen. Daarnaast ben ik zelf ook aan het testen met oliën op de vacht om teken op afstand te houden.

 • Dank je opnieuw, milbemax wordt bij vpl na poeponderzoek aangeraden dat kan dan wel? Altijd een gevoelig onderwerp. Hoelang werkt een milbemax pil,,stof tot nadenken. Thks respect is zeker fijn!

  • Als je hond daadwerkelijk wormen heeft en dat blijkt uit het wormenonderzoek, dan kan je een ontwormingsmiddel gebruiken. Welke je dan het beste kunt gebruiken daar heb ik weinig ervaring mee, omdat onze honden de laatste jaren geen wormen hebben gehad.

 • Dank je wel voor deze boodschap. Ik heb een keer een wormenpil gegeven. Maar twijfelde of ik dit inderdaad ieder kwartaal moet doen, omdat ik geen wormen in haar poep zie. Dus gevoelsmatig gestopt met het geven van een pilletje ieder kwartaal. Hou het in de gaten, met het opruimen van de poep of ik wormen zie. Helaas eet ze soms poep van andere honden. Jakkes!!!! Dus ik denk dat het risico op wormen dan wel groter is.

  • Hi Jose, het risico kun je volledig uitsluiten door haar bij wijze van elk kwartaal te laten controleren bij https://wormbestrijding.nl/. Echter, jij hebt zelf ook niet elk kwartaal wormen. Ik denk dat we ons hier “te bang” laten maken. Daarnaast is ook bewezen dat het hebben van een paar wormen niet altijd “negatief” is voor het lichaam. Mijn honden houd ik goed in de gaten en test ik als ik een vermoeden heb op wormen. Als dat niet goed voelt, dan doe je een test via wormbestrijding en kost een paar tientjes. Dan weet je het zeker en belast je het lichaam van je hond niet onnodig. Overigens zal de ontworming een belasting zijn voor het lichaam en dus ook zijn immuunsysteem. Je zou theoretisch kunnen ‘stellen’ dat de ontworming per kwartaal dus de kans op wormen vergroot omdat op dat moment het immuunsysteem onder druk komt te staan.

 • Pen
  >