General
Video

De Switch Methode In De Praktijk

Les 21 Module 5

 • Maar wat als je geen afstand kunt nemen? Mijn hond van 10 maanden valt uit aan de lijn tegen andere honden. Dit gedrag heeft ze helaas geleerd op puppy cursus waar ze enorm gefrustreerd geraakt is omdat ze daar nooit mocht spelen met de andere pups. Ze wil niks liever dan spelen en los van de lijn is er dan ook geen enkel probleem. Nu is het in de praktijk heel moeilijk om altijd voldoende afstand te houden van andere honden, je loopt ze immers overal tegen het lijf……..

  • HI Saskia, dan is het handig om de volgende video’s te bekijken: https://lid.dierbewust.nl/course/ga-zoeken-markeren-afleiden/ en https://lid.dierbewust.nl/course/ga-zoeken/. Je kunt haar dan afleiden.. maar dit wil je wel rustig aan opbouwen. Een hond uit het niets, kan een hoge trigger zijn.

   Het beste is om de andere hond op afstand te houden.. en dit te oefenen met een stabiele hond, zodat je stapje voor stapje dichterbij kan komen. Zeker als je hond graag wil spelen als je dichterbij komt.. wil je eigenlijk wachten totdat je hond rustig is en dan de afstand verkleinen. Je leert je hond min of meer het kies en verdien spel aan.. als je rustig bent komen we dichterbij.

   Maar dit bovenstaande wil je alleen als je zeker weet dat je hond niets doet bij de andere hond. Plus de andere hond moet een stabiele rustige hond zijn, die niet onder de indruk is van jouw hond. Je wil geen clash.

   • Dank voor je reactie, ik probeer het al op die manier te doen en het gaat ook al beter. Maar soms is het stressniveau zo hoog dat ze nog zelfs niet meer reageert op een stuk vers vlees (ik heb een kruising Mechelaar x bordercollie). Nu probeer ik ook met trek en duw spel en dat lijkt iets beter te gaan. Ik hoop echt dat ik het opgelost krijg want ze is erg sterk en trekt me bijna om.

    • Hi Saskia, bij een hoog stress niveau kan je meerdere dingen doen. Of even een time out in bijvoorbeeld de auto, of een snuffelspel doen of kies en verdien. Maar je wil wel graag weten waar het stressniveau zo van omhoog gaat. Op het moment dat je hond erg gestrest raakt, dan kan het zijn dat de prikkel te hoog is of je bent te dichtbij bent.

     Als je een video maakt en in de facebookgroep deelt, heb ik veel meer perspectief en kan ik zien wat er gebeurt.

 • Moet je bij het oefenen met de Yes altijd een hoge beloning geven?
  Onze hond neemt niet altijd een “gewoon” voertje aan maar als ze weet dat ik worst bij me heb dan lukt het wel heel goed. Moet ik dus altijd de worst gebruiken?
  Andere vraag: Kun je ook oefenen gewoon tijdens het wandelen? Dus niet ergens speciaal gaan staan om te oefenen?
  tijdens het wandelen kom je tenslotte ook van alles tegen waar je hond op reageert. Wij oefenen nu dus tijdens de wandeling, zie ik een fietser aankomen en yes ik haar. Zie ik een auto met aanhanger, dan probeer ik een straatje in te gaan en haar daar te yessen. Doe ik dat goed?

  • Hi Dorine. Hoge beloning is zeker gewenst en zeker als je haar goede ervaringen kan laten hebben. Als je conditioneert met YES kun je de worst beloning ook afwisselen met iets anders. Maar om het makkelijk te houden zou ik starten met worst totdat je binnen enkele weken er steeds beter in wordt en je hond beter kan inschatten. Vervolgens ga je een stap verder. Goed bezig! Je oefent inderdaad ook tijdens het wandelen. Je wil het aantal keren dat je hond “reageert” liefst tot 0 reduceren.

 • Pen
  >