General
Video

TAM Principe

Les 17 Module 3

 • Dit vind ik echt de moeite ,super of ik in de spiegel keek ik wil teveel ,te snel,zal er zeker aan werken nu

 • Heel veel bijgeleerd! Ik heb 2 vragen: 1. Moet je enkel markeren als je hond de prikkel ziet? Dus als ze bv snuffelt op moment van de prikkel, dan niet markeren?
  2. Als je 2 voorbijkomende prikkels hebt, vb fietsers en autoā€™s, moet je dan markeren op zowel fietser als auto, of enkel op 1 prikkel tegelijk werken?

  • Hi Ria, als je hond snuffelt dan zou ik haar laten snuffelen. Maar wel heel bewust zijn dat ze niet na het snuffelen alsnog gaat. Als je 2 prikkels hebt, waar je hond “normaal” gesproken op beide reageert.. dan kun je inderdaad 2 keer yessen.. of je strooit wat voertjes op de grond.

 • Wat doe je bij dit voorbeeld: er komt een auto met aanhanger voorbij, ik zie dat mijn hond er naar kijkt. Op het moment dat de auto dichterbij kom zeg ik Yes en ik beloon. De auto is net voorbij en m’n hond valt alsnog uit. Was ik dan te vroeg of moet ik meerdere keren yes zeggen terwijl de auto langs rijdt? (dus de hele periode dat de auto voorbij rijdt yes blijven zeggen en belonen?)
  Is het per object wat langs rijdt 1 x yes of als er scooter en een auto tegelijk langs rijden 1 of 2 keer yes?
  Andere vraag is, moet de hond echt naar de passerende auto/fietser kijken of kun je ook yes zeggen als het puur alleen voorbij komt rijden terwijl de hond naar mij kijkt. (ze weet tenslotte dat ik iets heel lekkers bij me heb).

 • wat doe je als je met je hond langs een prikkel moet omdat je geen andere kant op kunt en hij dit zo eng vind dat hij geen voer meer aanneemt? het liefst gaat hij dan vluchten, en laat zich dan niet meer lokken

  • Hi Patricia, als je hond geen voer aanneemt is de stress te hoog. Dan kun je eigenlijk alleen maar heel snel uit die situatie proberen te komen en ervoor zorgen dat je er niet onverwachts weer in komt. Eventueel zou je kunnen kijken wat je hond in zo’n situatie nodig heeft.. maar werken met een hond die heel angstig is op zo’n moment, is vooral de situatie proberen te voorkomen.

 • ah goed om te denken in percentages, dan zijn wij al gestegen op de ladder. Fietsers, de meeste voetgangers en hardlopers laat hij al links liggen. Dat is dan toch al een paar stappen verder….ook al zijn wij er nog niet helemaal. Goed om te weten dat dit altijd opletten blijft.

 • Een klein succesje geboekt, hond op genoeg afstand, Nora keek ernaar, maar met de yes kreeg ik haar aandacht en liepen we door, mƔƔr we hadden nietvgezien dat er iemand van andere kant kwam op de fietst met hond ernaast. Hing ze alsnog in de lijn. Hoe rond je zo’n uitval nu af? Ik heb even gewacht tot ze rustiger werd, yes gezegd en beloond, maar beloon je dan niet dat uigvallen van dat moment? Kortom, wat te doen na zo’n uitval?

  • Hi Henneke, fijn dat jullie vooruit gaan en de successen moet je vieren. Na zo’n uitval zou ik haar een opdracht geven die ze kent, zoals zoeken… en haar daar vervolgens mee belonen. Of een zit bijvoorbeeld en als ze die succesvol uitvoert, dan kan je haar daar voor belonen. Maar je hoeft haar niet te belonen je kan haar bijvoorbeeld ook een snuffel opdracht geven om rustiger te worden.

 • Hoi Maurice,
  Op afstand oefenen met Yes bij het zien van een hond gaat redelijk goed. Soms staat hij eerst even te kijken en zeg ik yes. Soms komt hij, soms niet dan geef ik een klein rukje aan de riem en als dat helpt. Yes en belonen. Kan dat zo?

  • Hi Marjolein, geen ruk aan de lijn. Vergroot de afstand en probeer het zo vaak mogelijk te herhalen. De ruk aan de lijn kan geassocieerd worden met iets negatiefs, dat is het laatste wat je wilt.

 • En dan soms komt daar ineens die hele nare hond aan en dan ook nog met zijn baas naast de fiets. Als ik het kan vermijden doe ik dat, maar soms is het echt te laat. Doet dit de trainingen te niet? Ik kan dat eigenlijk niet oefenen of ik met aan hem vragen of hij aan het eind van de weg wil oefenen met fietsen volgens TAM principe. Maar dat is niet echt haalbaar in de praktijk…..

 • Aangelijnd heeft mijn hond geen moeite met fietsers, hij blijft rustig en gaat door met waar hij mee bezig is. Echter loslopend, ook als de omgeving rustig is, en er komt een fietser voorbij dan gaat hij er blaffend op af en er achteraan. Wat is je advies om de hond dan toch te kunnen conditioneren? om dat af te leren?

  • Ik zou hem eerst aan de lange lijn leggen en dan kijken hoe je hond reageert. Anders zou ik hem heel goed leren “hier komen”, zodat je hond niet de kans krijgt om achter de fietser aan te gaan.

   Anders de hond vasthouden in gebieden waar je geen overzicht hebt en je hond mogelijk een fietser gaat tegenkomen.

 • Pen
  >