General
Video

Video 3 Praktijk

Les 26 Module 6

 • Al eerder had ik een vraag gesteld bij week 5 video De Switch methode, echter daar heb ik nog geen antwoord op gekregen.
  Mijn vraag was of het goed is dat je tijdens de wandeling kunt yessen omdat je zoveel auto’s en fietsers tegenkomt. Of moet je de wandeling gewoon de wandeling houden en echt ergens op een plek 10 minuten of een kwartier gaan oefenen?
  mijn andere vraag was: Ik beloon met worst (voor mijn hond een hoge beloning omdat ze veel andere voertjes niet makkelijk aanneemt). Moet je dan ALTIJD de hoge beloning geven of kun je het ook afwisselen zodat het voor de hond een verrassing blijft wat hij krijgt. (Misschien worst dus toch de moeite waard om te reageren op de yes). Of kun je dat zo niet stellen?

  • Hi Dorine,

   Je kunt prima tijdens de wandeling oefenen. Eigenlijk is elke wandeling een oefening en zorgen dat je zoveel mogelijk successen boekt. Wat je alleen niet moet doen is op gebieden wandelen waar je hond steeds over de stuiter gaat en dan vervolgens een kwartier “oefenen” en denken dat je het gedrag dan gaat ombuigen. De marker is een tool die je overal en nergens kunt inzetten en ervoor gaat zorgen dat je steeds betere resultaten gaat boeken, waardoor je steeds moeilijkere situaties aan kunt. Uiteindelijk is de marker een conditionering. Deze conditionering gaat snel met een enorm hoge beloning. En uiteraard moet het voor de hond de moeite zijn om erop te reageren. Maar met conditioneren zet je de tool in.. dat voor de hond het woord “yes” eigenlijk al een beloning is (omdat je deze hebt geconditioneerd). Je blijft daarom ook belonen omdat anders de conditionering eruit gaat en het woord YES op den duur niets meer voor je hond betekent.

 • Pen
  >