General
Video

Video 2: Waarom vallen honden uit aan de lijn?

Les 2 Module 1

 • Hier maar even voorstellen:
  Willem Huijer en Raja…. een Catalaanse Herder (Gos d’Atura Catala). Valt uit naar over het algemeen alleen naar reuen. Maar niet alle reuen. Alleen als hij aan de riem loopt. Los in het bos…….geen probleem!! Reuen die hij als jong hondje al ontmoet heeft zijn geen probleem en is het spelen.

 • Hoi Maurice, ik heb net de cursus komen als je roept, naar volle tevredenheid, afgerond. In 90% van de gevallen komt hij naar me toe als ik hem roept. Hiermee ben ik ontzettend blij. Ik ben nu bezig met het volgen van waarom vallen honden uit aan de lijn, maar vraag me af of ik die ook in ons geval kan gebruiken. Pedro valt niet uit aan de lijn maar reageert aan de lijn wel overal op. Hij is heel vriendelijk en enthousiast maar als hij een andere hond, kat, vogel ziet begint hij te trekken en wil er met alle geweld naar toe. Kan ik jouw cursus uitvallen ook gebruiken in dit geval?

  • Het principe markeren zou je wel kunnen gebruiken. Dat gebruik je dan in de situatie op het moment dat je hond wil gaan trekken.

 • Hi, Wij hebben een Australische herder, Tess. Heel lief maar aan de lijn onvoorspelbaar. Komt ook door mij omdat ik niet weet wat er gaat gebeuren. Soms doet ze niks en soms wel. Honden aan de lijn passeren doe ik niet ik ga eromheen, wil de confrontatie niet.Tess is een hond die blijf een andere hond aankijken gaat vervolgens sluipen en sprint er dan op af. Dat doet ze als ze los is. Eerste klap is een daalder waard, dat heeft ze een soort van zelf meegemaakt en denkt nu dat dit altijd de beste oplossing is.

  • Hi Kiki, probeer dan vooral de focus op jou te leggen. Wellicht is het goed om wat bekende honden in haar “inner circle” wat vaker contact mee te laten hebben. Zodat ze toch de interactie met honden houdt.

  • Dag Kiki
   Ik heb ook een Australische herder (een mini: eigenlijk een americaanse herder ;-)) Q is nu bijna10 maanden. Hij kan loslopen en luistert wel goed als ik hem roep. In België mag je hond niet veel loslopen maar ik doe het wel hoor als ik alleen ben…maar als ik iemand zie met een hond neem ik hem aan de lijn. Maar sinds enkele weken als hij aan de leiband wandelt valt hij ook uit naar andere honden… ik denk dat dit eerder uit bescherming is naar mij toe. Ik weet dat dit is omdat hij dan zogezegd de steun voelt van mij maar ik weet niet hoe op te lossen…alsof ik een kwade hond heb maar als hij los kan spelen met andere honden is het geen probleem. Op voorhand probeer ik hem onder apèlle te zetten door te zeggen ‘opletten, is foei!’ maar hij is dan ineens echt gefixeerd op de andere hond… en als die passeert dan reageert hij ! Ik hoop via deze weg een juiste manier te vinden om op te lossen..

 • Bij video 5, analyseer je hond, krijg ik, na downloaden, de documenten in beeld die horen bij de cursus trekken aan de lijn. Klopt dit wel?

 • Hallo, hier Ingrid.
  Ik heb 2 honden een Engelse cocker spaniël teef Siënta van het Haegehof (2 jaar) en een Golden Retriever gecastreerde reu Balou (2 jaar).
  De cocker is bij ons sinds pup, de golden pas op 7 maanden. Tussen die 2 geen probleem; spelen, grommen, bijten maar het blijft speels.
  Onze cocker is heel vriendelijk, te vriendelijk naar iedereen. Onze Balou daarentegen trekt enorm aan de lijn, als hij een andere ziet, kan ik hem niet bedwang houden. Hij blaft en gaat tekeer als een gek. Als hij op eigen terrein loopt, kan hij soms mensen, kinderen, auto’s gewoon rustig, zonder geblaf of uitval laten passeren. Maar merendeels gaat hij heel heftig tekeer. Sommige mensen schrikken zo erg dat ze zeggen dat hij agressief is. Wat totaal niet waar is. Vorige week heb ik zelfs de wijkagent op bezoek gekregen, omdat er een aantal buren (geen dierenliefhebbers in het algemeen) geklaagd hebben dat hij overlast bezorgd !
  Als hij te heftig tekeer gaat, corrigeer ik hem direct; ofwel afleiden met speeltje, snoepje ofwel ga ik erbij zitten en probeer te kalmeren door massage.
  Onze dochters hebben allebei ook 2 honden.
  Gwendolyn heeft dobermann en beagle (teefjes). De dober is de baas over Balou als zij bij ons komt.
  Jolien heeft een rottweiler en een schotse collie. De rottie is bij ons opgevoed (voor de komst van Balou) en als zij met beide honden op bezoek komt, dan is het eerst 5 minuten hevige kabaal.
  Ditoo de rottie eist nog steeds zijn plaats op en Balou weigert af te geven. Na 5 min ongewenst gedrag wordt het rustig, maar ze blijven alert.
  Balou heeft in zijn eerste maanden bij zijn vorige eigenaar totaal niets geleerd. Nu kan hij al iets, maar ik heb nog steeds problemen met trekken en uitvallen met of zonder lijn.
  Alle mogelijke tips en tricks zijn meer dan welkom.

  • Hi Ingrid, dank voor je bericht. Heftig om te lezen. Helaas zie ik geen duidelijke vraag waar je tips bij kunt gebruiken. Daarnaast is het lastig om zonder beeldmateriaal te zien wat er gebeurt. Middels een video kan je namelijk veel meer leren. Daarnaast heb ik al mijn tips en tricks in deze cursus verwerkt, waardoor je dit absoluut gaat helpen. Je kunt dus eventueel een video maken en deze naar ons toesturen, dan kunnen we je mogelijk helpen. Mocht je in de buurt van Amsterdam wonen, kunnen we je mogelijk 1 op1 begeleiden.

 • Hoi
  Wij hebben een witte herder. Een lieve hond van inmiddels 3 jaar oud. Een beetje onderdanig in de meeste gevallen. Bij mensen die onzeker zijn naar haar begint ze hard te blaffen.
  Uitvallen doet ze naar snel bewegende voorwerpen; naar auto’s, brommers en wielrenners. En ook naar sommige honden.

 • hai maurice
  onze bull valt niet echt uit aan de lijn maar springt wel altijd naar een passerende hond toe, hij wil dan kennis maken of spelen. wij zouden graag zien dat hij met passeren gewoon naast ons blijft lopen en we hem kunnen leren dat hij niet naar elke hond toe mag als hij aan de lijn zit. is deze cursus dan ook geschikt?

 • We hebben een kruising van een herder met …? Onze hond Kyra is een asielhond uit het buitenland. Ze valt uit naar bijna alle honden (bij hoge uitzondering reageert ze niet, maar ze is wel altijd heel alert). We proberen momenteel een uitlaatroute te kiezen waar we zo weinig mogelijk andere honden tegenkomen. We hopen dat deze cursus ons gaat helpen.

 • Wij hebben een kokoni kruising uit Roemenië van 1 jaar oud. Hij valt werkelijk bij elke hond uit en trainen momenteel ook in praktijk bij anniek winters. Ik denk dat hij een combinatie van aanpak nodig heeft want soms is hij rustiger aan de lijn als deze iets langer is maar dat voelt weer spannend omdat hij heel soms ook uitvalt naar mensen. (Met name skaters)

  • Hi Els, Aniek volgt een hele andere aanpak. Een die ik niet zou inzetten bij mijn honden. Maar iedereen doet het op zijn eigen manier. Dat gezegd hebbende, de cursus uitvallen aan de lijn laat je goed zien wat er mogelijk is en hoe je dit kunt omturnen. Als je hond uitvalt naar mensen probeer de omgeving voor beide dan extra voorspelbaar te maken.

   Bijvoorbeeld als je de bocht om gaat, dat je niet verrast wordt door een skater of andere mensen. Probeer je hond hier zo goed mogelijk in te begeleiden zodat hij steeds (keer op keer) de juiste keuze maakt.

 • Pen
  >